Der er mange pærer at samle, plukke eller købe lige nu. Prøv at bruge nogen til denne skønne Mormorret – nemlig pærevælling.
Det er en gammel kendt opskrift – som i sin oprindelse er fra Lolland. Der var masser af frugttræer, og noget af frugten fandt sin anvendelse i denne vælling, kogt på byggryn.
Nogen vil kende retten fra deres barndom, og der findes flere varianter, men den oprindelige består af byggryn kogt i mælk, tilsat pærer kogt i sukkerlage og drysset med kanelsukker.
Nogen bruger kærnemælk, grødris eller andre former for gryn – og i princippet kan de fleste former for gryn bruges.
Det var i hvert fald en af mine favoritter da jeg var barn, og den er helt klart forbundet med denne årstid – det tidlige efterår, køligere dage og færre lyse timer.
Pærevælling
Ingredienser
Kogte pærer
- 2 store pærer
- 2,5 dl vand
- 100 g sukker
- 1 tsk vaniliesukker
Bygvælling
- 5 dl sødmælk
- 80 g byggryn gerne de valsede, mellemfine
- 1 knsp salt
- kanelsukker til pynt
Sådan gør du
Kogte pærer
- Kog vandet med sukkeret til det er opløst
- Skræl pærerne, fjern kernehuset og skær dem i ikke for store stykker.
- Kog pærerne i ca. 10 minutter til de er lidt møre
- Sæt dem til side til vællingen er klar
- Eller gør livet lettere for dig selv og køb pærer på dåse
Bygvælling
- Lad mælken koge op og tilsæt byggrynene sammen med en knivspids salt
- Pisk det godt igennem og lad vællingen koge i ca 10. min. Husk at røre i vællingen så den ikke koger på bunden
- Tilsæt pærer og kog vællingen i yderligere 10 minutter
- Spis pærevællingen varm og drys med kanelsukker.