En sund og velsmagende ret, der kræver lidt tid at forberede, men som alle kan håndtere uden det store besvær, og som de fleste vældig godt kan lide. Den kan spises hele året rundt, men er mest optimal at give sig i kast med når råvarerne er i sæson. April er på slutningen af jordskokkesæsonen og er samtidig en god tid til at fange og spise torsk – omend det ofte siges at torsk skal spises i de måneder der ender på “r”.
Jordskokkesuppe med bagt torsk, æble og jordskokkechips
Ingredienser
Jordskokkesuppen
- 500 g skrællede jordskokker Du kan bruge jordskokker med skræl på. Vær opmærksom på det forandrer suppens udseende og konsistens
- ½ l grøntsagsbouillon
- 2 stk bananskalotteløg
- 2 fed hvidløg
- ½-¾ dl fløde
- 1-2 spsk olivenolie
- Salt og Peber
Torsk
- 500 g torskeloin
- salt
Jordskokkechips
- 150 g jordskokker
- 2 spsk olivenolie
- flagesalt
Æble
- 2 stk røde æbler
- 2 spsk æblecidereddike
- 1 spsk sukker
Sådan gør du
Jordskokkesuppen
- Skræl jordskokkerne og skær dem i mindre stykker
- Skær skalotteløgene i skiver
- Skær hvidøgene i mindre stykker
- Svits jordskokker, løg og hvidløg i lidt olivenolie
- Tilsæt grøntsagsbouillon og lad suppen simre i ca. 30 min
- Når grøntsagerne er møre, blendes de og suppen legeres med fløde efter behov
- Kog forsigtig suppen op og smag til med salt og peber. Tilsæt evt. ekstra vand hvis suppen bliver for tyk
Torsk
- Rens evt. torsken for tiloversblevne ben og skær den i passende portionstykkerTorsken skal kunne være i en dyb tallerken. Drys med en anelse flagesalt
- Torsken bages i ovnen ved konventione varme 175° i 10-12 min
Jordskokkechips
- Skær jordskokkene i tynde skiver og vær opmærksom på at skiverne bliver nogenlunde lige tykke. Brug et mandolinjernhvis du har det, men pas på fingrene
- Bland skiverne med olie, bred dem ud på en bageplade og drys med flagesalt
- Bag dem i ovnen ved varmluft 200° i 15-20 minutter og lad chipsene afkøle lidt
Æblerne
- Skyl æblerne og skær dem i små tern
- Lad æbletern marinere i eddike/sukker blandingen og lad dem trække til serveringen
Servering
- Læg forsigtigt et eller to stykker torsk i bunden af en dyb tallerken.Kom æblerne rundt lags torsken i den dybe tallerkenHæld jordskokkesuppen rundt langs torsken – men ikke hen overPynt med jordskokkechips og gerne krydderurter – f.eks ærteskud eller brøndkarseDer er rigeligt til 2 personer i denne mængde. Bruger du retten som forret, passer den fint til 4 personer