Det er kendt viden at kvaliteten og længden af vores søvn ændres i takt med at vi bliver ældre. Søvnen bliver oftere afbrudt og perioderne med dyb søvn mindskes.
Som en tommelfingerregel skal vi have mellem 7 1/2 og 9 timers søvn om natten. Mange oplever gennem livet at det er svært at nå dette – årsagerne kan være flere, men udover et vist antal timer er kvaliteten af søvnen nok så vigtig.
En naturlig søvnrytme består af flere faser:
- Den lette søvn
- Den dybe søvn
- Rem søvn
En anden rytme der er værd at kende er ”Den cirkadiske rytme”.
Den cirkadiske rytme er at sammenligne med et indre ur – den finder sted i alle vores celler og regulerer bl.a. vores døgnrytme og hormonbalance.
Den cirkadiske rytme kontrolleres og reguleres af ”Melatonin” som er vores væsentligste søvnhormon.
Produktionen af melatonin finder sted i ”Pinealkirtlen” – en lille kirtel der sidder mellem storhjernen og lillehjernen. Produktionen af melatonin stimuleres endvidere af det lys der passerer gennem linsen i vores øje. Melatonin produktionen stimuleres af mørke og hæmmes af lys.
Forstyrrelser i den cirkadiske rytme kan føre til ubalancer i kroppen og øge risikoen for sygdom.
Nyere forskning tyder på at med alderen reduceres øjets linse evnen til at lade lys passere, hvilket i sidste ende leder til en påvirket og mulig nedsat produktion af melatonin til følge.
Det er muligt selv at gøre noget for at skabe og vedligeholde gode søvnvaner, samt at stimulere kroppen til at danne mere melatonin.
Visse fødevarer indeholder aminosyren ”Tryptofan” som indgår i dannelsen af melatonin og enkelte andre fødevarer indeholder naturligt melatonin.
En ændret og dårligere nattesøvn kureres ikke ved at spise kost indeholdende tryptofan eller naturligt melatonin. Det er et sammenspil af flere faktorer såsom de rette fødevarer, optagelsen, omdannelse og tilstedeværelse af de vitaminer og mineraler der faciliterer omdannelsen, samt nok så vigtigt at indarbejde en god søvnhygiejne samt gode søvnvaner.
En god søvnhygiejne indbefatter alle de ting og faktorer man selv kan kontrollere for at forberede sig på en god nats søvn.
Søvnvanerne omhandler regelmæssighed, et mørkt og køligt rum at sove i, samt sidst men ikke mindst – at undgå det blå lys fra skærme, kaffe og større snacks den sidste time før sengetid.
Værd at være opmærksom på og at ændre hvis de lidt dårlige vaner har taget over før sengetid.