Den perfekte søndagskage baseret på opskrift fundet i Anchers hus i Skagen.
Jeg kommer så ofte som mulig på Skagen, og det er med tiden blevet et refugium, med turene langs havet, omkring selve Skagen og timerne i de smukke og kulturhistoriske omgivelser. Som oftest er det lidt uden for højsæsonen for at undgå de værste turiststømme, og det var i den forbindelse jeg første gang så denne opskrift beskrevet i en lokalavis. Jeg har så efterfølgende fundet historien bag og samme opskrift på Skagen Museums hjemmeside.
Historien fortæller at opskriften er skrevet ned af en tjenestepige i Anchers hus, og den er så efterfølgende blevet fundet og bragt lidt up to date.
Da det er højsæson for æbler benyttede jeg mig af lejligheden til at afprøve opskriften – og resultatet er virkelig godt.
Kagen består af æblekompot og mandelmasse som samles hvorefter det bages i ovnen. Æblekompotten er uden sukker, men tilsat lidt vin. Jeg har her brugt hvidvin, ca. 1/2 dl.
Serveres lun som den er – flødeskum gør ikke noget godt, men prøv evt. med lidt vanilleis.
Der er Valnøddelikør i glasset bagved.
Opskrift her på siden eller som ovenfor nævnt på Skagen Museums Hjemmeside.
Ingredienser
Æblekompot
- 6-8 stk store æbler
- 1/2 dl hvidvin
Mandellåg
- 125 g skoldede og hakkede mandler
- 125 g sukker
- 4 stk æggeblommer
- 5 stk æggehvider
- Revet Citronskal
Sådan gør du
- Skræl æblerne og skær dem i mindre stykker
- Kom æblerne til de er møre og delvist kogt ud, men behold lidt "bid" i æblekompotten
- Du kan fint lave æblekompotten dagen før.
Mandelmassen
- Hak de skoldede og smuttede mandler fint
- Riv citronskrællen fint
- Pisk æggehviderne for sig
- Bland de hakkede mandler, æggeblommer, sukker og citronskal i en anden skål og rør godt sammen
- Bland forsigtigt æggehviderne i æggemassen, så den bevarer en lidt luftig konsistens.
Sammenlægning og bagning
- Smør en tærteform eller lign. med smør. Formen skal have en størrelse så der er plads til både æblekompot og mandelmasse
- Læg æblekompotten i bunden
- Fordel mandelmassen ovenpå
- Bag kagen i ovnen ved 175 grader varmluft i ca. 1 time – eller til mandelmassen har en fast konsistens.
- Spises lun som den er – evt. med lidt vanilleis.