Der har gennem de seneste år været tiltagende fokus på sammenhængen mellem krop og kost – og den betydning det har for vores sundhed generelt.
Livsstilsygdomme som f.eks. overvægt, forhøjet blodtryk, og Type 2-diabetes er i vækst, og kan have mange årsager, men faktorer som et mere stillesiddende arbejdsliv, usund kost, for lidt motion og stress, spiller uden tvivl en rolle.
Talemåden: ”Det er bedre at forebygge end at helbrede” er nok sand, men for mange af os, er det først når helbredet begynder at blive påvirket, eller egentlig sygdom indfinder sig, at konsekvensen af manglende fokus på egen sundhed og trivsel bliver til virkelighed.
Det kræver motivation, vedholdenhed og vejledning/støtte fra familie og professionelle vejledere at gennemføre den livsstilsændring der skal til for at identificere og ændre de faktorer der ligger til grund for en ubalance hos det enkelte menneske.
Det kan være faktorer der relaterer sig til:
- Kosten
- Kvaliteten af fødevarerne
- Allergier og intolerancer
- Dårlig fordøjelse
- Mangel på regelmæssig motion
- Søvnkvalitet
- Stress
For mange er vægttab vejen frem til en afhjælpning af livsstilsygdomme umiddelbart, men at tabe sig kan være en lang og svær proces – og til tider svært at opnå og bibeholde.
Der er mange veje til at nå målet, og det er min overbevisning, at vejen frem handler mere om at få identificeret de grundlæggende årsager til overvægten, fremfor primært at fokusere på at tælle kalorier og følge stramme kostplaner.
Det kan være du mangler energi til at nå alt det der skal til i en travl hverdag. Her er det også værd at kigge på, om kosten kan være en af de faktorer der skal justeres på, for at give et bedre velbefindende og dermed også mere overskud at give af.
I sidste ende handler det om livskvalitet, og hvor meget vi er villige til hver især at yde, for at leve det liv der passer til de omstændigheder vi er underlagt.