Middelhavskosten er som titlen antyder, den kost der typisk spises i landende omkring Middelhavet, med Italien, Spanien, Grækenland, Marokko, Portugal, Cypern og Kroatien som repræsentanter for den autentiske Middelhavskost og livsstil.
Der er gennemført utallige undersøgelser der mere end antyder at en kost baseret på råvarer som de anvendes og spises i landen omkring Middelhavet har en positiv effekt på hjertekarsygdomme, type II diabetes , inflammation og en stabil vægt.
Ved sammenligning af flere former for kostprincipper er Middelhavskosten fundet at være den bedste kost for kvinder der er 50+, baseret på kriterier som “nem at følge”, “nem at implementere i hverdagen”, “ikke for restriktiv”, ernæringsmæssigt afbalanceret” og “Evidens baseret” – hvilket betyder at videnskabelige studier bekræfter positive effekter for helbreddet.
MIddelhavskosten består langt overvejende af grøntsager og frugt, samt fedtstof i form af olivenolie.
Det varme og solrige klima i landene der grænser op til Middelhavet giver en fantastisk tilgængelighed af solmodne grøntsager og frugt i de fleste af årets måneder.
Udover råvarerne i form af grøntsager og frugt, spiller friske krydderurter og krydderier også en stor rolle. De bruges flittigt og giver maden en ekstra dimension af duft og smag, og sætter en flot og farverig visuel finish på den mad der serveres.
Bælgfruger, ris og kornprodukter indgår som en grundbestanddel i mange retter, og kan varieres med grøntsager og de proteinrige basisråvarer som fjerkræ, fisk, skaldyr og kød i en uendelighed.
Middelhavskosten er meget mere end blot den kost der spises, det handler i lige så høj grad om livsstilen i regionen. Der bruges tid på at finde de bedste råvarer, maden forberedes fra bunden og for familen er måltidet et naturligt samlingspunkt på dagen. Vin indgår endvidere som en både naturlig og tilladt del af måltidet.
Der spises også brød, men ofte i form af lyst brød uden kerner.
Nedenunder en tabel som beskriver hvilke råvare grupper der typisk bruges i Middelhavskøkkenet:
F.eks:* | |
Grøntsager | Peberfrugt, Tomater, Avocado, Aubergine, Squash, Løg, Hvidløg, Broccoli, Kål, Spinat, Blomkål, Gulerødder, Rosenkål, Agurk, Kartofler, Søde kartofler, Majroer |
Frugt & Bær | Bananer, Appelsiner, Citroner, Grapefrugt, Bergamot, Dadler, Figner, Melon, Vindruer |
Fedtstoffer | Ekstra jomfruolivenolie, Oliven, Avocado, Avocadoolie |
Bælgfruger | Linser, Kikærter, Brune bønner, Hvide bønner, Peanuts, Ærter |
Kornprodukter | Havre, Ris, Rug, Byg, Cous-cous, Bulgur |
Nødder & Frø | Mandler, Macadamia, Cashew, Solsikkekerner, Græskarkerner |
Fisk & Skaldyr | laks, sardiner, ørred, tun, makrel, rejer, østers, muslinger, krabber, |
Fjerkræ | Kylling |
Kød | Lam |
Mejeriprodukter | Ost, Æg, Græsk yoghurt , Mælk |
Krydderurter & Krydderier | Timian, Oregano, Basilikum, Mynte, Rosmarin, Salvie, Muskatnød, Kanel, Peber |
Drikkevarer | Rødvin, Te, Kaffe, Juice uden tilsat sukker |
* Listen kan opdateres