Shakshuka er en ret som har sin oprindelse i det nordafrikanske køkken, mere specifikt Tunesien, og derudover status af nationalret i Israel hvor den serveres som morgenmad.
Grundlæggende er det en krydret tomatsovs, hvori der kommes æg, som tilberedes som pocherede æg.
Den er hurtig og let at tilberede og kan varieres i det uendelige og er derudover en sund spise med sit indhold af grøntsager og æg.
Denne er lavet som en klassisk Shakshuka, med tomater, løg, hvidløg, squash og peberfrugt og tilsat æg, som står og småsimrer i tomatsovsen i ca. 10 minutter.
Derudover krydderierne som er i must, her i form af røget paprika og spidskommen.
Kun fantasien sætter grænser for variationer af denne ret. Den kan spices op med chili og stærke krydderier, der kan tilsættes bønner så du øger proteinindholdet i retten, og der kan tilsættes andre grøntsager, som giver et andet næringsindhold afhængigt af hvad du bruger af grøntsager.
Den kan laves på en pande, sættes i ovnen og du kan have forberedt din tomatsovs i forvejen, så du blot behøver tilsætte æg kort før retten serveres.
Serverer du brød til, kan retten fint fungere som frokost eller aftenret. Her har jeg bagt de traditionelle arabiske fladbrød på panden, duppet med lidt olivenolie og drysset med oregano.
Men alt godt brød kan spises til.
Derudover lidt smuldret fetaost på toppen som giver lidt salt til retten og et friskt drys persille.
En fantastisk ret, hvor du kan føle varmen og dufte krydderierne omkring dig – selv på en lidt kølig forårsdag mod nord.