Davrepigerne
Havregryn med mælk og sukker på var en fast bestanddel af på morgenbordet i 60’erne i rigtig mange familier. Og hvis du voksende op på landet, var der formentlig også friskmalket mælk på, serveret i en kande ved siden af.
Den mere maskinelle malkningsproces blev implementeret rundt omkring på de gårdene, men på enkelte mindre landbrug, blev der fortsat malket ved håndkraft.
Enkelte steder kunne der også findes de sorte tavler med optegnelser over de ydelser den enkelte ko gav.
Barndommens somre på landet huskes oftest som én lang solskinsdag, med masser af legekammerater, bølgende kornmarker, blomstrende grøftekanter og lydene fra dyrene i stalde og på marker.
Der er mange erindringsglimt fra barndommen på landet i 60’erne – men et af dem der har fæstet sig, er billedet af Davrepigerne på pakkerne med havregryn – udført af kunstneren Aage Sikker Hansen (@Aage Sikker Hansen/VISDA).
Pigerne som var hans egen døtre er tegnet i 1945, og var oprindeligt en reklame for DAVRE-GRYN til det daværende FDB.
Det var derfor også et hyggeligt gensyn da en af store danske butikskæder for nogle år siden tog emballagen med det smukke motiv ind på hylderne igen.
Der spises stadig havregryn til morgenmad, serveret med mælk fra karton – homogeniseret eller ikke-homogeniseret, økologisk eller ikke-økologisk, og mange er rigtigt glade for havregrød enten naturel eller med forskellige former for tilbehør.
Havremarkerne er sjældne at se i det nuværende landskab – af mange årsager som jeg ikke skal gøre mig klog på – og det er derfor en rejse tilbage i tiden, når der er sjælden gang, dukker en havremark op i horisonten.
Men hvor sunde er de havregryn så egentlig?
Havre er/var en af de 4 mest udbredte kornsorter sammen men hvede, rug og byg.
Den sås ofte i det tidlige forår, og høstes som oftest i august – som altid afhængig af vind og vejr.
Sundhedsmæssigt er havre og havegryn fyldt med masser af kostfibre, proteiner, B-vitaminer og mineraler, og er en god kilde til en sund fordøjelse.
Det er derudover kendt for at være en god kilde til at nedsætte kolesterolindholdet i blodet,
Som kornprodukt indeholder det endvidere stivelse, der kan omdannes til kulhydrater, men da det det er typen af kulhydrater der frigives langsomt, er det endnu en god egenskab ved denne fødevare.
Havregryn til morgenmad er stadig sundt, og kan nydes med frisk frugt, mandler der indeholder sunde fedtsyrer, rosiner samt forskellige former for frø og kerner som supplement.
Derudover kan rasp og mel med fordel erstattes af havregryn i mange retter, som f.eks. i frikadeller og de hjemmebagte boller.